fbpx

Rolul stresului din mediu asupra infectiilor urinare joase

Psihiatrii M. T. Stanford si L. V. Rodriguez, in 2010, au facut un studiu in care au cercetat asocierea stresului cu infectiile urinare. Ei au aratat ca exista numeroase dovezi clinice si stiintifice care arata ca stresul este corelat cu vezica hiperactiva si cistita interstitiala. Caile patofiziologice presupuse a fi implicate in anxietate si depresie si functia vezicii urinare includ activarea axului hipotalamo-hipofizar, dereglarea cailor serotoninergice si o sensibilitate centrala.

Ei au descoperit prevalenta inalta a tulburarilor afective la pacientii cu infectii urinare joase, ceea ce are si o implicatie terapeutica. Aceasta inseamna ca tratamentul centrat doar pe afectiunea vezicii urinare la pacientii care au factori trigger psihosociali nu este eficient. Alti cercetatori, Henry Lai, Vivian Gardner si Gerald L. Andriole au aratat deasemenea ca pacientii cu vezica hiperactiva au raportat nivele de stres la fel de mari ca cei cu cistita interstitiala si dureri vezicale, si semnificativ mai mari decat grupul sanatos de control. 

A fost o corelatie pozitiva intre nivelele percepute de stres si simptomele de incontinenta urinara si impactul asupra calitatii vietii pacientilor cu vezica hiperactiva. Concluzia terapeutica este ca acesti pacienti trebuie tratati in primul rand la nivel emotional. Metodele cele mai bune pot fi psihoterapia, homeopatia, acupunctura si fitoterapia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.