fbpx

Lipsa somnului creste tensiunea arteriala

Persoanele care obisnuiesc sa doarma mai putin de 8 ore pe noapte se supun riscului de a le creste tensiunea arteriala pe timpul noptii, se arata intr-un studiu realizat de Mayo Clinic si prezentat la Reuniunea Stiintifica Anuala a Facultatii Americane de Cardiologie.

Specialistii atrag atentia ca lipsa somnului poate fi legata de accidente de masina, erori la locul de munca, mergand pana la adevarate dezastre soldate cu moartea mai multor persoane.
Din punct de vedere medical, la nivel individual, privarea organismului de somn constituie un teren propice pentru aparitia bolilor cronice ca hipertensiune, diabet, obezitate, depresie, cancer si scaderea calitatii vietii sau a productivitatii.

La studiu au participat adulti sanatosi cu varsta cuprinsa intre 19 si 36 de ani. Timp de 16 zile au fost privati de somn, fiind lasati sa doarma doar 4 ore pe noapte. In toata aceasta perioada li s-a masurat tensiunea arteriala cu ajutorul unui tensiometru. Rezultatul a fost ca pe parcursul studiului tensiunea lor a fost 115/64 mm/Hg, fata de 105/57 mm/Hg cat aveau atunci cand s-au odihnit suficient.
Cercetatorii au subliniat faptul ca pe perioada noptii, tensiunea arteriala scade, insa lipsa de somn duce la producerea unui efect invers.

Specialisti de la “National Sleep Foundation” ne dau cateva sfaturi pentru a ne odihni mai bine:

  • Transformati-va camera in care dormiti intr-un loc relaxant;
  • Micsorati densitatea luminii pentru a-i semnaliza organismului ca a venit ora de culcare;
  • Nu supraincalziti dormitorul. O temperatura intre 16 si 19 grade Celsius este suficienta;
  • Alegeti saltele si perne potrivite;
  • Pastrati nivelul de zgomot la minim;
  • Folositi uleiuri esentiale relaxante;
  • Inchideti toata aparatura electrica si electronica in timp ce dormiti.

Sursa: feo.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.