fbpx

Durerea abdominala recurenta la copii se vindeca prin homeopatie

Durerea abdominala recurenta la copii este definita ca cel putin 3 episoade de durere care apar cel putin la 3 luni si afecteaza activitatile normale ale copiilor. Aceasta durere este considerata cel mai des functionala (ne-organica). Totusi, se gaseste o cauza organica in 5-10 la suta din cazuri.

Durerea abdominala recurenta necesita o anamneza detaliata, examinare si diagnosticul patologiei organice, dar si evitarea unor investigatii inutile.
Exista mai multe tipare de durere abdominala recurenta, dintre care cel mai comun este Sindromul de intestin iritabil. Criteriile ROMA au ingustat definitia la durere functionala si au definit mai multe tipare clinice specifice. Criteriile de diagnostic ROMA se folosesc pentru diagnosticul tulburarilor gastrointestinale functionale. ROMA 4 a fost lansat in mai 2016. Criteriile ROMA asigura o scala bazata pe simptome, pentru abordarea diagnosticului si managementul durerii abdominale recurente. Este esential a se exclude cauzele organice ale durerii abdominale recurente la copii.

Epidemiologie

Durerea abdominala recurenta afecteaza 10-20 la suta din copiii de varsta scolara din intreaga lume.
3-8 la suta au o cauza organica si sunt exclusi din definitia ROMA a durerii abdominale recurente.
Durerea abdominala recurenta apare frecvent intre 5 si 14 ani.
Nu e comuna sub 5 ani. Fetele sunt mai afectate.
Exista o asociere intre stres si durerea abdominala recurenta.
Copiii cu aceasta durere au avut evenimente ca decese in familie, violenta domestica, pedepsire, violenta de parinti, pierderea slujbei parintilor, spitalizare si hartuire.
Copiii cu un istoric de hipersensibilitate la proteinele din lapte sau chirurgie abdominala au o prevalenta crescuta a tulburarilor functionale gastrointestinale mai tarziu in viata.

Simptome asociate

Copiii cu durere abdominala recurenta sunt mai predispusi la dureri de cap, dureri articulare, anorexie, varsaturi, greata, balonare.
Exista o suprapunere importanta intre durerile de cap recurente si durerile abdominale recurente. Copiii cu aceste dureri sunt mai des diagnosticati cu anxietate sau depresie. Durerea abdominala poate cauza depresie /anxietate si odata dezvoltata, cele doua se agraveaza una pe alta.
Durerea abdominala recurenta duce la impotenta functionala crescuta in viata zilnica si absente scolare. 80 la suta dintre copiii afectati au lipsit de la scoala.

Factori de risc pentru durerea abdominala recurenta

  • Anxietatea parentala in primul an de viata e asociata cu durerea abdominala precoce.
  • Deficitul de atentie cu hiperactivitate (ADHD) este asociat cu o crestere de doua ori a durerii abdominale recurente.
  • Hartuirea e asociata cu o crestere a tuturor afectiunilor la copii, inclusiv durerea abdominala recurenta.
  • Abuzul copiilor, sexual, sau neglijarea se pot asocia cu durerea abdominala recurenta.

Durerile abdominale neexplicate sunt frecvente la copiii abuzati. Poate fi relevant ca cercetarea sugereaza o inalta prevalenta a istoricului de abuz sexual in copilarie la adultii cu boala functionala gastrointestinala.

Se pot face analize de sange, urina, scaun si ecografie abdominala pentru identificarea unor cauze organice.

Homeopatia vindeca durerea abdominala recurenta la copii

Remediile homeopate corect prescrise si-au dovedit eficienta in tratarea acestei probleme. O perioada de tratament de 3-6 luni duce la vindecare in cele mai multe cazuri.

Consilierea parintilor despre cauza emotionala a durerii

Este foarte importanta intelegerea cauzei emotionale a durerii abdominale. Daca se identifica o situatie de hartuire sau abuz la scoala sau acasa, trebuie actionat pentru stoparea acestuia. De cele mai multe ori, stoparea abuzului duce la vindecarea durerii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.