fbpx

Doctorii care arata compasiune au pacienti care se vindeca mai repede

Ce doctor ati alege? Unul care arata compasiune si caldura sau unul care este rece, dar a terminat facultatea cu nota 10?

Stephen Trzeciak si Anthony Mazzarelli sunt doi oameni de stiinta care aduc dovezi covarsitoare pentru capacitatea vindecatoare a compasiunii.
Compasiunea determina vieti mai lungi si mai sanatoase, nu numai pacientilor, dar si doctorilor. Cand un doctor arata compasiune, pacientii se vindeca mai bine si mai repede iar doctorii sunt mai fericiti si sufera mai putin de burn-out.
Experienta lor a fost descrisa in cartea cu titlul “Compassionomics“. Aceasta cuprinde dovezile stiintifice ale acestor cercetatori.

“Compasiunea este un raspuns emotional la durerea altui om, care implica dorinta de a ajuta.”

Stephen Trzeciak

“Exista cercetari in neurostiinte, pe baza de RMN, care sprijina aceste observatii.”

Anthony Mazzarelli

Cand o persoana simte compasiune, cu componenta de actiune de a incerca sa amelioreze suferinta altuia, se activeaza o arie din creier legata de recompensa. Cercetarile arata ca la diabeticii tratati de un doctor cu compasiune, s-au observat in 80 la suta din cazuri normalizarea glicemiei, iar in 41 la suta din cazuri, scaderea complicatiilor.
Explicatia este ca acesti pacienti au avut mai mare grija de ei si o aderenta mai mare la regim si tratament.

Un alt exemplu sunt pacientii operati. Studiile arata ca interactiunile calde, suportive, ale doctorilor sau asistentelor chiar inainte de a intra in operatie, i-au facut  pe pacienti mai calmi si a scazut nevoia lor de medicatie opioida dupa operatie. Deasemenea, pacientii au petrecut mai putin timp in spital.

“Majoritatea doctorilor subestimeaza puterea compasiunii.”

Stephen Trzeciak

Din datele stranse din peste 1000 cercetari si 250 de articole publicate in jurnale medicale, reiese ca importanta compasiunii doctorilor e foarte mare si chiar se poate masura.

Cum alegem un medic compasiv?

“Iata cateva comportamente pe care sa le cauti la un doctor:
– pozitia sezand (versus in picioare);
– te priveste in ochi;
-are grija pentru binele tau emotional si psihologic.”

Anthony Mazzarelli

Stati departe de doctorii care intrerup pacientii cand vorbesc

Un studiu din 2018 de la Mayo Clinic a aratat ca, atunci cand pacientii isi descriu principalele simptome, doctorii ii intrerup in medie 11 secunde.
Cercetatorii au observat ca pacientii au nevoie in medie, de 29 secunde pentru a-si descrie complet simptomele prezente.

Cum scade burn-out-ul la doctorii cu compasiune?

Compasiunea pentru altii este o experienta pozitiva care creste implinirea personala in practica medicinei si cladeste rezillienta si rezistenta la burn-out.

“Parerea bine cunoscuta este ca prea multa compasiune poate duce la burn-out. Totusi, cercetarea arata ca exista o relatie inversa intre burn-out si compasiune la doctori si asistente.”

Stephen Trzeciak

“Compasiunea pentru pacienti e asociata cu cheltuieli medicale mai reduse.”

Anthony Mazzarelli

Pacientii care primesc compasiune de la medicul lor curant folosesc mai putin serviciile medicale si au cheltuieli medicale cu 50 la suta mai scazute. Pacientii care primesc ingrijire medicala cu compasiune se vindeca mai repede de simptomele pentru care au venit, au mai putine vizite la doctor si mai putine trimiteri si teste diagnostice. Proportia acestor pacienti care sunt trimisi la specialisti este cu 59 la suta mai mica si testele diagnostice sunt cu 84 la suta mai putine.

Au oamenii nevoie de compasiune de la un chirurg? Daca sunt operat, prefer un doctor care face foarte bine o operatie decat sa fie bun cu mine?

“Cercetarile arata ca doctorii care sufera o ‘depersonalizare’, vazandu-i pe pacienti ca obiecte mai degraba decat fiinte umane, sunt predispusi de a face  greseli medicale majore.”

Anthony Mazzarelli

Este adevarat si pentru chirurgi. Intr-un studiu al Clinicii Mayo asupra a 7905 chirurgi din SUA pe o perioada de 3 luni, proportia chirurgilor care au comis o greseala chirurgicala majora a fost de 3 ori mai mare printre cei cu nivele inalte de “depersonalizare”. Cercetatorii au descoperit ca motivul nr. 1 pentru aceste greseli majore chirurgicale a fost un deficit in gandirea clinica.

Articol realizat de Emma Seppala, PhD, cercetator la Universitatile Stanford si Yale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.