fbpx

Conflictele familiale pe perioaza izolarii pot scadea imunitatea – cum sa ne protejam

Starea de conflict in cadrul unei familii sau cuplu consuma foarte multa energie mentala si oamenii care sunt victimele acestor conflicte se pot simti anxiosi, deprimati sau foarte obositi. In starea de conflict creste hormonul de stres, cortizolul, care scade activitatea sistemului imunitar, astfel ca oamenii stresati in familie pot raci mai usor. Deasemenea, pot face boli mult mai usor decat in starea de armonie familiala.

In perioada aceasta de izolare, la noi toti se activeaza si o frica ancestrala de separare de grupul social, astfel ca avem nevoie de si mai mult suport, intelegere si armonie in relatiile de familie. Atunci cand nu avem armonia dorita, ajuta sa facem urmatoarele lucruri:

  • Sa ne recunoastem sentimentele de furie, tristete, anxietate. Negarea lor fata de noi insine si adoptarea unei masti false ne agraveaza starea. Odata ce o emotie este denumita in mintea noastra, si recunoscuta ca fiind reala, traim autentic. Nu mai consumam energie pentru a face altora pe plac, ci ne acceptam asa cum suntem. Aceasta aduce un sentiment de eliberare si scade stresul.
  • Dupa ce am recunoscut in sine cum ne simtim cu adevarat, incepem sa avem grija de noi. Ne intrebam, ce avem nevoie pentru a ne simti mai bine? O distantare, somn, o plimbare, mutarea din mediul stresant sau luarea unei pauze in relatie, discutia cu un prieten sau specialist, reluarea unor hobbyuri mai vechi?
  • Sa ne gandim care sunt nevoile noastre relationale pe termen lung, eventual sa le scriem intr un jurnal: nevoia de conexiune, respect, limite.
  • Sa consideram lucrul cu un specialist in drumul spre liniste interioara si sanatate. Astfel, acordand atentie si grija fata de propria noastra persoana, ne ajutam sa ne crestem starea de bine, dar si imunitatea la boli.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.